Amasya İtimat

İŞE BAŞLATILMAYAN BELEDİYE GEÇİCİ İŞÇİLERİNİN SORUSUNA DİYANETTEN CEVAP GELDİ

 


İlçemiz Belediyesinde yıl içinde 5 ay 29 gün çalışan 16 geçici işçi 2010 yılında iş başı yapamadı.


 


Mağduriyetlerini Diyanet İşleri Başkanlığına yazan işçilere Başkanlık Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonundan cevap  geldi.


 


Soru ve cevaplar aynen şöyle:


 


Soru: Amasya İli Taşova ilçesi Taşova Belediye Başkanlığında geçici olarak çalışmaktaydım. Bizler bir yılda en fazla 5 ay 29 gün çalışmaktayız. 2009 yılı Haziran ayında çalışma süremiz dolduğundan iş aktimiz askıya alındı. Taşova Belediye Meclisi 2010 yılı için çalışma izni vermesine rağmen Taşova Belediye Başkanı 26 kişi içerisinden siyaseten kendine yakın olan 11 işçiye iş başı yaptırdı 5 ay önce. Geride kalan bizler 15 işçi ise 1 yıldır evlerimize ekmek götürme mücadelesi veriyoruz, mağdur durumdayız. Maaş alamadığımız gibi bir yıldır da sigortadan da yararlanamıyoruz. Bizler kendisini desteklemediğimiz gerekçesi ile Başkan tarafından bir yıldır mağdur edilmiş durumdayız. Belediye Başkanı bizler mağdur durumda iken Taşova Belediyesine şaibeli sınavla 8 adet kadrolu işçi almıştır.  Evine ekmek götüremeyen bizleri mağdur bırakan Taşova Belediye Başkanının taraflı, adaletsiz, eşitsiz bu işlemleri İslam dini ile uyuşur mu? Biz 15 işçinin kul hakkını üzerine alıp almadığıyla ilgili bilgi almak istiyorum. Cevabınız için teşekkür eder, başarılar dilerim.


 


Cevap:


Ortada bir haksızlığın olduğunu düşünüyorsanız, ilgili mercilere müracaat etmeniz gerekmektedir.


 


Bir işçinin/çalışanın, kanuni bütün haklarından yararlanması en doğal hakkı olup, işverenin  ise onu bu haklarından mahrum etmeye çalışması dinen caiz değildir. İşçinin/çalışanın veya işverenin iş akdinde yazılı olan sözleşme şartlarına uymaları dinen zorunludur. Dinimizde insanların kul haklarına saygılı olması emredilmektedir. Resulullah (S.A.V) Veda Hutbesinde: “Ey insanlar! Sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokulunmazdır) buyurmuştur. (Buhari, Hac, 132)


 


Bir müslümanın en önemli özelliği doğru, dürüst ve güvenilebilir olmasıdır. Doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik hiç bir dünya menfaati karşısında  feda edilemez.


 


Bu konuda daha geniş bilgi için sitemizin web kütüphanesinde yüklü ilmihalin İlmihal II İslam ve Toplum, onyedinci  II, İşçi İşveren İlişkisi bölümüne ve Hamdi Döndüren’in Delilleriyle Ticaret ve İktisat İlmihali  isimli eserlerine bakabilirsiniz.


 


Öteyandan geçici işçiler uğradıkları haksızlıktan dolayı ilçemiz İnsan Hakları Kuruluna müracaatlarını yapmış olup, kurulun Temmuz ayında toplanması bekleniyor.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.