Amasya İtimat

İlçe Tarımda Organik Tarım Toplantısı Yapıldı, Şeyhli Köyümüz Hakettiği Yere Gelecek

6 Mert 2017 Pazartesi günü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Tarım Müdürlüğü’nde yapılan Organik Tarım konulu toplantıda ilçemize bağlı Şeyhli köyü merkezli bölge köylerinin organik tarım için uygunluğu konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Şeyhli köyünde Özel İdare tarafından yapılan yaklaşık 1000 da. alanı sulayabilecek basınçlı kapalı sulama sistemi kurulmuş olup, köyde konvansiyonel tarımla hububat ağırlıklı ve yem bitkileri üretimi yapılıyor.

İlçe Tarım Müdürlüğünde yapılan toplantıya; İl Genel Meclisi üyesi Gönül Hayati Özkan, İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Engin Bolat, Ziraat Mühendisi Samet Gül, Gazetemiz Editörü Ahmet Günaydın, Kadir Yüksel katıldılar.

Toplantıda, köylerde azalan nüfusla birlikte arazilerin kullanımı azaldığı için mevcut arazilerin değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması gündeme geldi. Bölgenin organik tarım şartlarına daha müsait olduğu kanaatı ile yereldeki orman köyleri derneği ile İstanbul’daki dernekler vasıtası ile Organik Tarım Sertifikasyon kuruluşlarına müracaat edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

İlçemiz Şeyhli köyü; Orta Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü, topografik olarak orta derecede meyilli, 570-1100 metre rakımlı ekolojik şartlara sahip bir köyümüz olup, 3 yıl önce tamamlanan çevresi son derece güzellikleri barındıran bir baraja sahip. Aynı zamanda Şeyhli merkezinde (Tekke) Şeyh Mehmed Abdal’ın türbesi olup, 6 Mayıs Hıdrellez gününün kutlandığı tek köyümüz. Şeyhli’ye çok yakın olan Asarcık ilçesine bağlı (Kültür ve Turizm Bakanlığınca) tanınan Ayaklıalan kilisesi ile birlikte inanç turizmi için de uygun özelliklere sahip. Kadın ve erkeklerin ayrı kabristanlığı olan bölgemizdeki tek köy. Şeyhli çevresinde yapılan kültür bitkileri dışında doğal olarak yetişen orman ürünleri (Mantar, sahlep gibi) yine doğal olarak yetişen Kızılcık, Kuşburnu, Fındık,Yabani Elma) gibi meyveler ile bir çok tıbbi aromatik bitkileri barındırıyor. Bölgede yetiştirilmesi öngörülen diğer ürünler ise üzümsü meyvelerden Ahududu, Çilek ile Amasya Misket Elması başta olmak üzere  Elma, Armut, Kiraz ile sebzelerden Kuru Fasülye, orman ürünü istiridye mantarı, Avrupa ülkeleri tarafından kilosu üç misli fiyata satın alınan organik tarım ürünleri ile beslenen büyük ve küçükbaş hayvancıllık sonucu elde   edilen kırmızı et ve süt üretimi konusu vurgulandı.


Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.