Amasya İtimat

İKİ BÜYÜĞÜM Metin Demirtaş – Ayhan Çıkın

Ayhan Çıkın, 1970’li yıllarda bazı dergilerde takma adlı şiirler yazıyordu. Özellikle İzmir’de çıkan DÖNEMEÇ, T. Ayhan Çıkın, Tuğhan Ayhan…. imzasının tanığıdır.

Takma adlardan biri de Ozan Köylü – Aşık Köylü biçimindedir.

İzmir’de okuma olanağı, beni de olumlu yönde geliştirdi. Konak’ta, Dönemeç’in merkezi önemli uğrak yerimdi. Hüseyin Yurttaş başta olmak üzere bütün şair, yazar, aydın abilerimizi görebiliyordum.

Ayhan Çıkın, İsmail Turgut’un yakın dostuydu. İsmail Ağabeyim, Savaştepe İlköğretmen Okulu’ndan İzmir Yükseköğretmen Okulu’na seçilmişti. Hazırlık sınıfından sonra Ziraat Fakültesi Agroekoloji Kürsüsü’nde okudu. Tarla Tohumları Islahı üzerinde ömrünü geçirdi…. Ayhan Abi ile tanışmamı sağlayan İsmail Abimdir. O yıllarda İsmail Abim saz çalıp türkü söylemeye zaman ayırırdı. Bornova’da buluşmalarımız sık olurdu. Bu muhabbetlerden çok etkilenirdim. Cengiz Çakır, Ayhan Çıkın, İsmail Turgut bir üçlü oluştururdu. Şunu söylemeliyim: Üç büyüğüm de çok okurdu. Birikime güvenmek, bu güvene dayanarak söz söylemek; bunu ilke edinmek açısından üçünün de bana örnek oldu.

Gizlice sürdürdüğüm şiir yazma çalışmalarımı Ayhan Abi’ye, düzyazılarımı da İsmail Abime gösterdim.

Ayhan Abi:

-Sen, Metin Demirtaş’ın şiirlerini okuyor musun? dedi

-Hayır. Hiç okumadım, dedim….

-Mutlaka oku ve tanış, dedi.

Bir gün, “Hançer ve Lirik” adlı şiir kitabını verip, “Sana hediyemdir.” dedi… Böylece, yeni bir şair ile tanışıyordum… Yıllarca sürecek bir dostluğun başlangıcı…

***

Metin Demirtaş 1938, Antalya-Elmalı(Akçay) doğumlu… 1962 yılında Ankara Akşam Tekniker Okulu Makine Bölümü’nü bitirmiş… 1967 yılında Che Guevera şiirinden dolayı tutuklanıp, Uluncanlar’ın konukları arasına katılır… 1996 yılında” Akşehir Hoca Derneği”nce, Nasrettin Hoca Fıkra Derleme Yarışması Ödülü’nü aldı. 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen bir bilgisunum açılışında Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) tarafından layık görülen ödülü aldı. Türkülerde Gezer Adları şiir kitabıyla “2010 Yunus Nadi Şiir Ödülü” ile “2010 Cemal Süreya Şiir Ödülü”nü aldı.

***

2014 yılına kadar sürdü dostluğumuz. (yine sürüyor) Enver Gökçe araştırmama katkısı ve desteği büyüktür… Seçilmiş Şiirler’den oluşan, Kaynak Yayınları’ndan çıkan CHE GUEVARA kitaplarında bu fakire de iki satır ayırmıştır.

Önceki yazımda Ayhan Çıkın’ın biir şiirini paylaşmıştım. Şimdi de Metin Demirtaş’ın bir şiirini birlikte okuyalım.

UMUTSUZLUK YASAK

“Kar dalları örttü”
Kavruldu en yamanı çiçeklerin
Kalbim, katlan bunlara
Çünkü kıştır yaşanılan
Amansız, limansız bir kış
Ve sarılmışız dört bir yandan

Ama düşün kalbim
Düşün, kavgayla kazanılacak dostları
Direnen, adressiz yaşayan dostları
Fışkıracak ekinleri ilk yazla karlar altından

Ve doludizgin geçerek her acıyı bir sevinçle
Yolu yok kalbim
Sağ çıkacağız bu acılardan

Çünkü umutsuzluk yasak
Yılgın türküler söylemek de
Çünkü yürüyor umudun ordusu
Umutsuzluğu kurşuna dizerek

(Antalya 1972)

***

Dünya Emekçi kadınlar günü kutlu olsun.

YGS’ye girecek öğrencilerimize de başarılar dilerim.

Hoş ve esen kalınız.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.