GIDALARDA KATKI MADDELERİ İLE ÇOCUKLARDAKİ PSİKİATRİK BOZUKLUKLARIN İLİŞKİSİ

0

Amasya Tabip Odası Başkanı Nurdoğan Karadağlıoğlu verdiği demeçte: “Gıdalarda katkı maddelerinin kullanımı son yıllarda maalesef giderek artmaktadır.


 


Batı ülkelerinde alınan gıdaların % 75’inde çok çeşitli katkı maddeleri kullanılır. Bizde de durum benzerdir.


 


Aynı zamanda son yıllarda çocuk psikiyatri kliniklerine başvuru oranı da çok artmıştır.


 


Ayrıca ülkelerdeki suç işleme oranları da artmış ve bu artış çok çeşitli nedenlere bağlanmıştır.


 


Konu ile ilgili olarak beslenmenin önemine de dikkat çekilmiştir. Bu konuda bir çok çalışma yapılmıştır. Yanlış beslenmenin beyin fonksiyonlarını etkilediği ve sonuçta hassas kişilerde suç işleme meyli ve davranış bozukluğu bulgularını da içeren ağır mental bozukluğa yol açabildiği görülmüş ve çeşitli faktörlerin birlikte etkisinden söz edilmiştir.


 


Maalesef bugün kullanılan 4000’e yakın katkı maddesinin yaklaşık 3500 tanesi gıdaların süslenmesiyle ilgilidir. Koruyucu maddelerin oranı ancak %2’ler düzeyindedir.


 


Batı tarzı beslenme alışkanlığının giderek yerleştiği ülkemizde, gıdalardaki katkı maddeleri bizim sofralarımızı da tehdit etmeye başlamıştır. Ne yazık ki bu tehditten en çok çocuklarımız etkilenmektedir.


 


Hiperaktivite tanısı almış veya herhangi bir nedenle psikiyatri kliniklerine başvurmuş çocuklar katkı maddeleri yönünden de değerlendirilmeli ve bu maddeler bu çocukların gıdalarından derhal arındırılmalıdır.” Dedi.

Yorum Ekle