Amasya İtimat

Dr.Sorhan Kansere Karşı Uyardı

Taşova Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Sorhan Kansere Karşı Uyardı

Taşova Toplum Sağlı Merkezi Başkanı Dr.Soner Sorhan Kanserde erken tanı hayat kurtarır. Kolorektal (kalın bağırsak), serviks (rahim ağzı) ve meme kanser taramaları Toplum Sağlığı Merkezimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama testleri için 50-70 yaş erkek hastaları ve 30-70 yaş arası kadın hastaları Toplum Sağlığı Merkezimize kanser taraması için beklediklerini söyledi.

Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.

Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır

Tüm dünyada ölüm nedenlerine bakıldığında kanserlere bağlı ölümler kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tüm kanserlerin yüzde 16,sı tüm kanser ölümlerinin yüzde 28’i erkeklerde yüzde 35, kadınlarda yüzde 19 akciğer kanseri nedeniyledir. Akciğer kanseri büyük ölçüde sigara kullanımı ile ilişkilidir. Kansere bağlı ölümlerde Erkeklerde akciğer kanserini kolorektal (kalın bağırsak) ve prostat kanseri takip etmekte iken kadınlarda ise meme ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserler takip etmekte. Kadınlarda en çok meme, rahim ve kalın bağırsak kanseri; erkeklerde ise en çok akciğer, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserleri görülmektedir.

 

Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Erken tanı kanserleri üçte bir oranında azaltılabilmekte ve yapılan tedaviyi daha etkin kılabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tarama yapılması önerilen kanserlerde, toplum tabanlı tarama programları yürütmek üzere kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezleri (KETEM) kurulmuştur. Ulusal toplum tabanlı kanser taramaları Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri [KETEM] tarafından yürütülür. Bu konuda da ülkemizde önemli çalışmalar yürütülmekte olup her ilimizde açılan Kanserde Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimizin (KETEM) sayısı 2014 itibariyle 7’si Mobil olmak üzere 126’ya ulaşmıştır. Bu yıl 40 yeni KETEM ve 10 da mobil ünitenin hizmete açılması planlanmaktadır. Türkiye’de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Meme, rahimağzı (serviks) ve kalın bağırsak (kolorektal) kanser taramaları bu merkezlerde ücretsiz olarak yapılmakta olup yapılan kanser tarama sayısı hem Türkiye genelinde hem de birinci basamak düzeyinde rekor kırmıştır. Tarama programlarının bu denli etkin olması 2014 yılında meyvelerini vermiştir, 2014 yılında yapılan etkin tarama programları sonucunda meme ve rahim ağzı kanserleri tanısı alan hastaların yarısı ve kalın bağırsak kanseri tanısı alan hastaları üçte biri erken evrede tespit edilmiştir.

Sonuç olarak kanser hayatımızın bir gerçeği olmakla beraber kansere değil tanıda geç kalınmasından korkulmalıdır. Kanserde erken tanı hayat kurtarır. Kolorektal (kalın bağırsak), serviks (rahim ağzı) ve meme kanser taramaları Toplum Sağlığı Merkezimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama testleri için 50-70 yaş erkek hastaları ve 30-70 yaş arası kadın hastaları Toplum Sağlığı Merkezimize kanser taraması için bekliyoruz”dedi.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.